„O  profesoară  americană  i-a  transmis  unui preot ortodox dorința papei de a-i invita pe părintele Paisie și părintele Porfirie la Vatican.  Răspunsul amandurora a fost următorul:

Nu, nu putem merge, fiindcă ”Biserica” Catolică și papa nu sunt pregătiți. Sunt stăpâniți de mult egoism. Nu numai că vor să ne supună, ci nu cred ca noi deținem adevărul. Nu e nevoie să mergem. Mai bine să ajutăm la rezolvarea acestei probleme prin rugăciunile noastre“.

Din cele de mai sus vedem limpede poziția celor doi părinți:

1) Părintele Porfirie și părintele Paisie spun limpede că papa este eretic. Şi-a pierdut dreapta credință datorită egoismului. Viața înstrăinată de Dumnezeu, care stăpânește în Apus, datorită înrobirii Ortodoxiei Apusene de către eretici, barbari, franci, a condus la erezie.

Prin urmare se întâmplă astfel: viața în afara duhului ortodox, morala schimbată, iubirea de putere și egoismul au condus la schimbarea dogmei, adică la erezie. Atunci când trăim o viață potrivnică vieții lui Hristos, construim și dogmele schimbate corespunzătoare,  care „adăpostesc” această  viață schimbată.

2) Din răspunsul de mai sus al părinților se vede de asemenea limpede pozitia prin care nu dialogul cu papa este de folos, ci rugăciunea; fiindcă papa nu este pregătit.

– Întrucât n-a desființat adăugirile eretice din dogmă: Filioque, primatul, infailibilitatea papală și multe altele.

Cuvioșii părinți sunt de acord cu Sfântul Grigorie Palama. Cel calomniat până astăzi de către papistași, Sfântul arhiepiscop al Tesalonicului, Grigorie Palama, ne învață că pentru a se realiza un dialog cu latinii (papistașii), trebuie mai întâi ca aceștia să desființeze „adăugirea” pe care au făcut-o în Simbolul de credință, adică Filioque.– De ce oare nu este pregătit papa?

Așadar cei doi mari părinți (sfinți- n.n.) contemporani nu îndeamnă la dialog, fiindcă papa nu este încă pregătit.

3) Papa, în opinia celor doi cuviosi părinți, nu crede că ortodocșii dețin adevărul. Şi într-adevăr, de curând această opinie a celor doi s-a adeverit, fiindcă papa [Benedict, predecesorul actualului Papa n.n.] a susținut că ei, papistașii, sunt adevărata Biserică, iar noi, ortodocșii, avem „lipsuri bisericești”! Mai pe scurt a spus că noi avem lipsuri în ceea ce privește dogmele și va trebui să ne întoarcem la adevărul deplin, pe care-l deține papalitatea!

În realitate trebuie să se întâmple invers, adică papa să declare dogmele lui eretice și să se întoarcă la ortodoxie.

Părintele Porfirie cunoștea foarte bine planurile papalității.

„Nu vă temeți, spunea, intenția papei a fost încă de la început să supună Biserica Ortodoxă și să aștepte ziua când dialogul se va zădărnici. N-o să se întâmple nimic bun. De altfel uniații, acest cal troian, e limpede ca lumina zilei că sunt interesați ca ortodocșii să-l recunoască ca și cap pe papa și nimic mai mult”.

Părintele Porfirie nu accepta teoria că toate religiile sunt doar „cărări” diferite (după terminologia New Age), care merg spre același Dumnezeu.

„Noi aici, spunea el, avem o religie, suntem creștini […] însă și dintre noi, creștinii ortodocși, au trecut unii la ateism […] Doar religia lui Hristos unește și toți trebuie să ne rugăm ca ceilalți să vină la această credință și atunci se va face unirea. Nu prin a crede că toți suntem la fel, că toate religiile sunt la fel. Nu sunt la fel. Iubirea adevărată este iubirea lui Hristos”.

Unde sunt oare toți acei instructori ai New Age, care afirmă că toți credem în același Dumnezeu? În opinia părintelui, religia adevărată este doar credința creștină ortodoxă, iar duhul ortodox este cel adevărat. Celelalte duhuri sunt duhuri ale rătăcirii iar învățătorii lor sunt confuzi, căci nu cunosc măreția Dumnezeului Treimic și hărăzirea noastră, de a deveni după asemănarea” Lui.

Părintele nu accepta celelalte religii ca adevărate. Spunea iarăși cu simplitate:

„Îmi dau telefon din toată lumea, să mă întrebe dacă am și eu un duh liber și dacă accept celelalte religii. Nu le accept! Oricine mi-ar spune, chiar și un înger dacă ar veni să-mi spună […] Nu, îi voi zice, minți, nu ești duh bun, ești duh viclean de vii să-mi spui acestea. Așa i-aș spune eu îngerului. Şi nu l-aș crede. Luați-vă toate măsurile“.

Adevărul ne-a fost revelat. Nu există noi adevăruri.

„Nu poate oricine să spună, afirmă părintele Porfirie, că este trimis al lui Dumnezeu și că aduce noi adevăruri, care se potrivesc cu lumea de astăzi. Adevărurile lui Dumnezeu, așa cum le-a spus de la început, acestea sunt, nu există altele noi…, noi pentru că lumea a progresat și știința și oamenii au ajuns la stele… Dacă merge cineva în stele și spune, că acolo sus există oameni, și îi vedem, asta nu-mi va schimba mie gândurile […] voi zice, și acolo sus este Hristos, și acolo este Dumnezeu”.”

 

Sursa:

Ieromonah Sava Aghioritul, Vindecarea sufletului in invatatura parintelui Porfirie, Editura Egumenita, 2012

____________

Răspunsul Sf. Paisie și al Sf. Porfirie la invitația papei de a vizita Vaticanul