Ministerul Sanatatii a lansat proiectul de act normativ in dezbatere publica, dar reprezentantii asociatiilor pacientilor transplantati sustin ca sunt necesare anumite modificari.

Peste 5.000 de romani sunt, in acest moment, pe listele de așteptare pentru un transplant. In ultimii 20 de ani, in tara noastra s-au facut aproximativ 1.000 de transplanturi. Medicii le consideră fiind prea putine fata de numarul mare de bolnavi care așteaptă pentru că putine familii sunt de acord sa doneze organele unor persoane dragi aflate in moarte cerebrala (de fapt încă vii – vedeți linkurile de la sfârșit, Nota Ortodoxinfo).

Tot  adeptii transplanturilor consideră că in lipsa unui donator aflat in moarte cerebrala, un membru al familiei care ar vrea sa doneze unei fiinte dragi un rinichi, spre exemplu, pentru a-i salva viata, nu este intotdeauna compatibil sau starea de sanatate nu ii permite. Prin urmare ei trag concluzia că prelevarea organelor de la pacientii aflati in moarte cerebrala si identificarea unei persoane compatibile aflata pe listele de asteptare este cea mai buna solutie.

Pentru asta, insa, este necesar ca populatia sa fie mai bine spălată pe creier si sa prindă incredere in sistemul de transplant. La ora actuala, Legea Transplantului prevede ca „prelevarea de organe, tesuturi si/sau celule de origine umana de la persoanele decedate se face numai cu consimtamantul scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor” (sot supravietuitor, parinti, descendenti, frate/sora, alta ruda in linie colaterala pana la gradul al IV-lea inclusiv) sau daca „in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule”.

Dr. Crina Stefanescu

Asociatiile pacientilor transplantati desfasoara campanii frecvente de propagandă pro-transplant si incearca sa convinga cat mai multi romani ca acceptand donarea de organe nu au niciun motiv de teama, legea reglementand foarte strict conditiile in care se poate face prelevarea si donarea.

Iată un exemplu de doctor ce face propagandă pro-transpant, medicul Crina Stefanescu, presedintele Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, ea insasi salvata in urma unui transplant de ficat, explica de ce ar trebui sa acceptam donarea de organe:

„Atunci cand avem in familie un caz de moarte cerebrala, chiar daca este dificil sa luam o astfel de decizie cand este vorba despre o fiinta draga, poate ar trebui sa ne gandim ca acceptand donarea, salvam una sau mai multe vieti. Probabil ca este greu sa constientizam si sa acceptam ca, daca nu mai putem face nimic pentru a-l salva pe cel pe care-l iubim, avem insa posibilitatea de a face ca o parte din persoana draga noua sa supravietuiasca odata cu vietile salvate, prin persoanele care vor beneficia de organele donate si  a caror singura sansa la viata este transplantul”.

In Uniunea Europeana, in fiecare ora, 5 noi pacienti se adauga la lista de asteptare pentru un transplant de organ solid, arata si Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) care, de 11 ani desfasoara activitati de propagandă cu privire la donarea de organe si beneficiile transplantului.

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Presedintele ATR considera insa ca in conditiile in care numarul donatorilor continua sa fie foarte mic, o idee buna pentru cresterea numarului de donatori la nivel national ar fi introducerea acordului prezumat pentru prelevare. In sprijinul acestei afrimatii, Gheorghe Tache vine cu exemplul mai multor state in care Legea Transplantului prevede ACORDUL PREZUMAT si care se afla in fruntea ierarhiei europene in ceea ce priveste transplantul de la donatori in moarte cerebrala. In consecinta, propune ca proiectul de modificare a Legii Transplantului, lansata de Ministerul Sanatatii in dezbatere pulica, sa contina si o astfel de prevedere, conform protv.

Ar fi bine ca actuala legislatie sa prevada inlocuirea acceptului informat cu cel prezumat, pentru ca in felul acesta, consideram noi, pacientii, ar creste mult sansa la o noua viata prin transplant. De acest accept beneficiaza tari dezvoltate cum sunt Spania, Croatia, Belgia, sustine presedintele ATR.

Autoritatile cred insa ca Romania nu este pregatita pentru o astfel de decizie, dar ministerul Sanatatii promite sa analizeze propunerile venite din partea asociatiilor de pacienti si a medicilor speciaizati in transplant.

Dr. Crina Stefanescu, presedintele LIVERTRANS, crede insa ca in acest moment este potrivit si posibil ca

Romania sa faca parte din Eurotransplant, organizatie care coordoneaza transplantul in mai multe tari europene si prin care pacientii romani aflati pe listele de asteptare ar putea primi organele mai repede. In Germania, spre exemplu, un pacient cu afectiuni hepatice severe, poate primi un transplant de urgenta in mai putin de 48 de ore. In plus, este nevoie de stimularea financiara a Agentiei Nationale de Transplant si a echipelor de prelevare de organe si de transplant din cadrul spitalelor acreditate, pentru  ca, aceasta activitate presupune costuri foarte mari pentru mentinerea organelor eligibile pentru transplant, in stare corespunzatoare”, puncteaza medicul buzoian.

NOTĂ OrtodoxINFO