Select Page

Viorica Dăncilă, pledoarie pentru egalitatea de gen, de Ziua Femeii

Viorica Dăncilă, pledoarie pentru egalitatea de gen, de Ziua Femeii

Premierul României, Viorica Dăncilă, a ținut un discurs joi la Bruxelles în cadrul conferinței „Born to be leaders” (Născute să fim conducătoare), dezbatere organizată de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și dedicată „promovării egalității de gen și a rolului femeilor în construirea unei societăți sustenabile”.

Evenimentul a fost organizat intenționat în preajma Zilei internaționale a femeii, abordând retorica feministă a luptei femeilor pentru obținerea drepturilor cetățenești, pentru depășirea inegalității de tratament și de remunerare față de bărbați, pentru dezvoltarea personală și ocuparea unor poziții de conducere, pentru echilibrarea vieții de familie cu cea profesională și promovarea antreprenoriatului în rândul femeilor.

Pe lângă aceste teze feministe, în discursul șefei Guvernului României s-au strecurat elemente specifice ideologiei „de gen”, pornind de la condamnarea „stereotipurilor negative la adresa femeilor ajunse în poziția de lideri”politici sau economici.

„Principalul obiectiv al unei societăți sănătoase este acela de a putea identifica persoana adecvată unui rol (unei funcții), fără ca genul să constituie un criteriu în acest proces. (…) Noile cercetări confirmă importanța economică pentru societate în ansamblu a participării egale a femeilor pe piața muncii: egalitatea de gen poate intensifica în mod semnificativ potențialul de creștere economică.

Am, astfel, profunda convingere că egalitatea între bărbați și femei reprezintă un pilon al societăților corecte, coezive și orientate spre viitor, în contextul în care promovarea conceptelor diversității și egalității de șanse reprezintă pârghii de acțiune esențiale unei societăți dezvoltate și un reper al unui nivel ridicat al conștiinței umane și al echității sociale, în esență. Egalitatea între femei și bărbați constituie și un principiu fundamental al dreptului european și al fundamentului pe care este clădită construcția europeană”, a declarat Viorica Dăncilă.

Din postura de prima femeie prim-ministru din istoria României, aceasta s-a exprimat în favoarea autonomiei economice a femeilor, diminuării diferențelor salariale dintre femei și bărbați, creșterii reprezentării femeilor în poziții de decizie din cadrul instituțiilor publice și private, cât și a încurajării antreprenoriatului în rândul femeilor.

„Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale în rândul lor depinde de diversificarea rolurilor sociale ale femeii, dar și de construirea încrederii de sine a femeilor. Această schimbare se poate produce atât prin accesul la educație al tinerelor, în special în sectoarele de învățământ dedicate dezvoltării competențelor antreprenoriale, dar și prin surmontarea unor temeri nejustificate care sunt legate de stereotipurile de gen promovate în familie și în societate. (…)

Regândirea relațiilor de gen existente, autonomia femeilor și eradicarea stereotipurilor negative tradiționale sunt condiții indispensabile pentru atingerea egalității între femei și bărbați, situație de care, în final, va profita întreaga societate, dar mai ales generațiile viitoare. Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este numai o problemă a femeilor, este o problemă a drepturilor omului care ne afectează pe toți deopotrivă.

Beneficiile egalității de șanse între femei și bărbați se vor resimți, cu adevărat, în toate dimensiunile vieții cotidiene – socială, politică, sau economică. Translatarea acestui obiectiv în realitate va conduce la eliberarea de rolurile sociale prestabilite și de stereotipurile existente încă în societate. (…)

Am încredere că evenimentul de astăzi va oferi prilejul unei dezbateri constructive cu privire la viitorul egalității de gen la nivel european și la modalitățile concrete prin care putem transforma dezideratul unei societăți mai echitabile în realitate palpabilă”, a concluzionat Viorica Dăncilă.

Discursul acesteia de la conferința organizată la Bruxelles în ajunul Zilei internaționale a femeii poate fi consultat integral pe pagina Guvernului României sau într-o filmare găzduită pe canalul YouTube al Guvernului.

Nu în ultimul rând, prima femeie ajunsă prim-ministru al României le-a urat tuturor româncelor „o primăvară frumoasă și tot ceea ce v-ați propus să devină realitate!”.

.

________________

AVERTISMENT ! ! !:  situl sursă al acestei informații ( activenews.ro ) este unul prin excelență ecumenist  MAXIMĂ ATENȚIE !

2 Comments

  1. hodor ion

    D e o astfel de analfabeta avea nevoie UE,ptr asi infaptui planurile satanice,mai tradatori ca cei ce ne reprezinta ,nu gaseau in toata lumea.De ce credeti ca ne-au pus la ;conducerea ;UE,ptr ca aveau nevoie de clovni! Purcica aia mapeti ,minista romanilor,!!

    Răspuns

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Subiecte