Preasfânta Fecioară Maria l-a zămislit pe Domnul nostru Iisus Hristos într-o zi de vineri – așa cum și Pătimirea Lui pe Cruce a fost apoi tot într-o zi de vineri – și L-a născut în prima zi a săptămânii (adică duminica). Tot în această primă zi a săptămânii, la Facerea lumii, Dumnezeu a zis: „Să fie lumină.” (Facere 1, 3) În prima zi a săptămânii a căzut pentru prima dată mană din cer pentru poporul iudeu. În zi de duminică S-a născut Domnul și Mântuitorul nostru și tot într-o asemenea zi a fost botezat în râul Iordan.

În vremea aceea a Nașterii Domnului, în Bethleem trăia și moașa Salomeea, o femeie în vârstă, rudă cu Iosif și cu Fecioara Maria. Nu a putut să le primească pe rudele sale acasă la ea, dar le-a vizitat în peștera păstorilor. Când Maica Domnului L-a născut fără sămânță pe Domnul și Mântuitorul nostru, Salomeea s-a dus să o vadă. A rămas mirată cum de o asemenea fată tânără a putut să nască fără ajutorul unei moașe, să înfășoare în scutece singură pe Pruncul Hristos și cu toate acestea să stea plină de putere pe picioarele sale!

Când Fecioara Maria i-a explicat Salomeeii că această naștere a fost de la Dumnezeu și nu de la om, că zămislirea a fost fără de sămânță și nașterea fără de dureri, păstrând fecioria ei și în timpul nașterii, dar și după aceea, Salomeea nu a crezut aceasta. Dimpotrivă, a îndrăznit să își întindă mâna pentru a atinge trupul Preacuratei și a verifica cele auzite, așa cum obișnuiau moașele să facă cu cele ce nășteau, ca să vadă dacă într-adevăr așa este. Din pricina necredinței și a indolenței pe care a arătat-o, a primit de îndată pedeapsă: mâna ei a paralizat! Femeia cea în vârsta s-a înspăimântat de semnul supranatural de la Dumnezeu și a început să plângă pentru mâna ei paralizată. Cu toate acestea, când L-a atins apoi pe Pruncul Dumnezeiesc, mâna ei și-a revenit și ea s-a făcut sănătoasă, ca mai înainte. Astfel, Salomeea a crezut în fecioria Maicii Domnului și în Dumnezeirea lui Hristos.

După 40 de zile, când Fecioara Maria s-a dus cu Pruncul Dumnezeiesc la Templul din Ierusalim, potrivit obiceiului, arhiereul Zaharia a pus-o într-o parte a templului destinată fecioarelor. Preoții și fariseii s-au mâniat atunci și au vrut să o mute în locul destinat femeilor căsătorite, însă Zaharia cel plin de discernământ nu a permis aceasta, susținând că Maica Domnului este în continuare fecioară, chiar dacă a născut.

Din pricina acestui fapt bătrânii iudeilor l-au urât pe Zaharia și i-au cerut lui Irod să îl omoare. De îndată atunci Născătoarea de Dumnezeu a plecat din templu împreună cu Dreptul Iosif și au călătorit de la Ierusalim spre Nazaret și de acolo în Egipt.

Sfântul Nicolae Velimirovici

Sursahttp://trelogiannis.blogspot.com/2019/01/blog-post_7.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

___________

Preluat de la – http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2019/01/04/moasa-salomeea-care-traia-in-bethleem/