Video aici:

.

Înregistrarea video poate fi vizionată / descărcată și de pe canalul Youtube – https://youtu.be/GRl-c47mbiA

.

Puteți descărca transcriptul (textul) în format electronic pdf al acestei înregistrări, de aici – 

2021.08.07 – Părintii_ortodocși_din_Sfântul_Munte_Athos_au_întrerupt_comuniunea cu Pr Ciprian Staicu

.

Iată transcriptul (textul) înregistrării:

O mărturie lămuritoare sub forma unui interviu cu Părintele Sava Lavriotul despre motivele pentru care Părinții ortodocși din Sfântul Munte Athos au întrerupt comuniunea cu Părintele Ciprian Staicu

Notă: Acest interviu a avut loc sâmbătă, 7 august 2021.

 

Dragoș: Cred că putem începe. În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru această convorbire adresată ortodocșilor din România. Părinte Cristian, Părinte Sava, vă mulțumim.

Voi face o scurtă introducere. În ultima vreme, foarte mulți români sunt confuzi și speriați, sunt îngrijorați și mâhniți, în legătură cu lupta personală a Părintelui Ciprian împotriva unor Părinți români și împotriva unor mireni. Foarte mulți români, care nu au auzit niciodată de Visarion, se întreabă din ce cauză sunt acuzați de visarionism de către Părintele Ciprian. Cei mai mulți dintre ei nu au auzit nciodată de Visarion. Au început să citească materiale și să urmărească înregistrări video, ca să înțeleagă de ce anume sunt acuzați. În acest fel, Părintele Ciprian promovează, indirect, erezia visarionistă.

Mai mult decât atât, cinci preoți: Părintele Ghervasie, Părintele Andrei, Părintele Lavrentie, Părintele Xenofont și Părintele Cristian au mărturisit în repetate rânduri că nu au nimic în comun cu erezia visarionistă, dar nu sunt ascultați. Orice ar spune acești Părinți, nu este luat în considerare. Cred că cei mai mulți dintre ortodocși au realizat că Părintele Ciprian creează confuzie, dezbinare și schismă în Biserică.

Părinte Sava, deoarece v-ați implicat în lupta împotriva ereziei ecumeniste de la început, ajutându-i pe români să înțeleagă mai bine această luptă, cred că puteți să ne transmiteți modul în care priviți ceea ce se petrece acum cu poporul ortodox din România care a întrerupt comuniunea cu ereticii.

 

Gheron Sava: Îmi pare foarte rău pentru comportamentul Părintelui Ciprian. La ultima sinaxă, când am venit în România, m-a atacat, pentru că știa că voi veni și că nu se poate ascunde în spatele minciunilor. A început să mă acuze că sunt vaccinat, că nu sunt împotriva vaccinării, că am pașaport cu CIP, toate acestea sunt minciuni, pe care continuă să le spună. Nu știu ce s-a întâmplat cu Părintele Ciprian. Am încercat să cooperez cu el, la început a fost cooperant, dar, dintr-o dată s-a schimbat.

Asta deoarece l-am susținut pe Părintele Andrei, care nu este deloc visarionist. Mai mult decât atât, Părintele Andrei încearcă să ajute mulți oameni să iasă din erezii. Dar nu sunt visarioniști acești oameni, după cum vă va spune și Părintele Cristian. Părintele Ciprian creează probleme mari. Trebuie să le cer iertare oamenilor pentru că nu am înțeles de la început, cine este Părintele Ciprian. S-a folosit de mine.

Noi (Părinții Athoniți) am făcut multe lucruri pentru poporul român, și, de asemenea, și pentru Părintele Ciprian, care a învățat foarte multe de la noi. Și nu îmi pare rău, deoarece am încercat să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă ce este ecumenismul.

De curând, m-a acuzat că sunt eretic și a întrerupt comuniunea și cu noi. Părinții din Sfântul Munte: Părintele Alipie, Părintele Efrem, Părintele Evghenie, Părintele Hariton și toți ceilalți, cu care suntem în comuniune, nu mai vor să aibă de-a face cu el, decât dacă va face pocăință pentru ceea ce a spus și va redeveni ortodox, așa cum a fost la început. Atunci îl vom accepta. Spune multe erezii. Pentru că a spus unele erezii, pe care le-ai enumerat public pe site (n.t. ortodoxos.ro), și-a cerut SCUZE la sinaxă, dar NICIODATĂ nu și-a cerut iertare PUBLIC. Ne acuză de foarte multe lucruri, dar eu am tăcut, așteptând să regrete, dar nu a regretat nimic.

Acum, problema este că îl atacă pe Părintele Andrei și pe toți acești oameni care au mărturisit că nu sunt visarioniști, insistând că sunt visarioniști și că trebuie să întrerupem comuniunea cu ei. Ceea ce face este demonic, acest om este posedat și procedează în mod satanic. Iar acum a devenit sectant, stilist. De ce spun asta? Părintele Ciprian are o grămadă de probleme.

Când voi mai veni în România, nu mai vreau să am de-a face cu el, pentru că nimeni nu îl mai urmează acum. Toată lumea a înțeles comportamentul lui și cine este el de fapt, așa că nu mai vreau să-mi pierd timpul cu el, dar voi mai spune un singur lucru: problema principală a Părintelui Ciprian acum este că vrea să reboteze oamenii. Și-a cerut scuze la ultima sinaxă, dar niciodată nu și-a cerut iertare public. S-a simțit umilit, nu a mai spus nimic. Pe parcursul sinaxei, a fost în regulă, dar după sinaxă s-a răzgândit din nou.

La sinaxă a fost de acord că nu trebuie făcute rebotezări. Acum spune că, de fapt, nu îi rebotează, ci le face botezul celor care nu au botez și face referire la niște reguli și la canoanele apostolice. A devenit ca stiliștii, deoarece, dacă spune că trebuie să rebotezăm oamenii care nu au fost botezați prin trei afundări, considerând că botezul nu ar fi valid, atunci înseamnă că nu mai avem nici preoți. Sunt foarte mulți oameni care au fost botezați într-un mod în care trupul nu este cufundat complet. Asta înseamnă că acești oameni nu sunt botezați? Acest lucru îl spun stiliștii.

Acest lucru îl spunea și Părintele Ioan Miron, care a devenit un stilist, un sectant. Același lucru îl face Părintele Ciprian acum. Distruge toată lupta anti-ecumenistă. Este foarte periculos ceea ce face. Aceasta este o erezie, deoarece nu acceptă botezul, nu acceptă nimic, a luat locul Sinodului, a devenit un Sinod. Nu a devenit doar preot sau doar episcop, a devenit mai presus de Sinod, astfel încât el decide ce trebuie să facem noi.

De asemenea, atunci când noi am botezat, aici în Grecia și în Sfântul Munte, în special pe papistași, i-am botezat prin întreită afundare, am spus că tot trupul trebuie să fie cufundat complet. Dar nu putem spune și nu putem decide că o persoană este nebotezată dacă nu îi este afundat tot trupul, deoarece avem cele trei afundări. Chiar dacă nu le este cufundat complet tot trupul, avem cele trei invocări ale numelor Sfintei Treimi: în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh și avem preoția, acest lucru face ca botezul să fie valid.

Sfântul Cosma Etolul a spus că trebuie să-i botezăm pe toți copiii cufundându-le tot trupul, deoarece, dacă nu este cufundat tot trupul, este posibil ca Satana să găsescă un loc prin care să-i ispitească. Nu a spus să botezăm din nou pentru că a fost greșit sau pentru că nu este valid botezul. Iar canonul 50 apostolic spune că botezul nu este valid dacă este făcut printr-o singură afundare, nu se referă la cele trei afundări.

Voi veni din nou în România fără să mă vaccinez, așa cum sunt acuzat de Părintele Ciprian, doar cu un certificat care arată că am fost bolnav, și acesta este valid, pentru că am fost bolnav și astfel pot trece granița. Aceasta este una dintre minciunile pe care le spune. Spune foarte multe minciuni. Tot ceea ce spune această persoană și tot ceea ce scrie este minciună. Nu îl mai credeți! De aceea i-am spus: ”nu vreau să mai publici nimic din lucrările mele, pentru că ești un mincinos și ai modificat totul.” Și a scris, de asemenea, și despre tatăl meu. Este incredibilă această persoană! Și ceea ce a scris despre tatăl meu este tot o minciună.

Părintele Ciprian a devenit acum stilist, a devenit mai presus de un Sinod, mai mult decât un episcop și decide tot ce trebuie să facem noi. Și i-am spus Părintelui Ciprian: Dacă pe toți cei care au fost botezați, dar nu au fost botezați corect, îi considerăm nebotezați, atunci înseamnă că toată lumea este nebotezată și că toată lumea trebuie botezată, deci nici preoții nu sunt botezați, nici episcopii nu sunt botezați, deci nu mai avem nici preoți, nici episcopi, deci nu mai avem preoție, nu mai avem nimic, nu mai suntem nici creștini. Aceasta este erezia Părintelui Ciprian acum. Și nu este o erezie simplă, este sectarism, care te scoate în afara Bisericii.

Nu vreau să mai vorbesc despre celelalte lucruri pe care le-ai spus despre el, cele 24 de puncte pentru care trebuia să își ceară iertare public, și nu a publicat nimic în legătură cu asta, pentru că aș putea să vorbesc ore întregi despre Părintele Ciprian. Vreau doar să îmi cer iertare de la oamenii din România. Îmi pare rău că nu mi-am dat seama de la început ce fel de om este Părintele Ciprian. Această persoană s-a folosit de mine, dar mă rog pentru el. Este o persoană demonică. Am văzut ceea ce scrie și am văzut că spune numai minciuni despre mine. Este incredibil! Mă rog pentru el să-și înțeleagă greșelile și să înțeleagă ce face și astfel îl vom accepta, dar așa cum am vorbit cu Părinții din Sfântul Munte, îi vom pune condiții.

Dragoș: Condiții îmsemnând părere de rău, pocăinţă…

Gheron Sava: Da, pocăinţă, să își închidă site-ul, să nu mai scrie și să facă pocăinţă pentru toate aceste minciuni pe care le-a spus.

Dragoș: Și să își ceară iertare de la oameni.

Gheron Sava: Bineînțeles. De asemenea, m-a acuzat că îi accept pe papistași fără botez, iar oamenii din România m-au întrebat: ai spus asta? Nu am spus asta. Aici, în Grecia, și de asemenea, și în Sfântul Munte, îi botezăm. I-am spus ceva și i-am arătat ceea ce spunea Sfântul Marcu al Efesului despre cum îi primea pe papistași la Ortodoxie și cum erau primiți papistașii în acea perioadă. În acea perioadă erau primiți doar prin Mirungere. Nu sunt cuvintele mele, sunt cuvintele Sfântului Marcu al Efesului. Dar după o perioadă lucrurile s-au schimbat, adică după 1755.

Am avut o discuție cu Părintele Ciprian și a luat din context doar ceea ce a vrut. Ca să te acuze, este în stare de orice. Această persoană este cu diavolul. Este ca un diavol deghizat. Îmi pare rău că nu mi-am dat seama de la început ce fel de om este Părintele Ciprian. Dar acum, pentru că îl cunosc, nu mai vreau să aud de el, decât dacă se pocăiește. Atunci îl voi accepta, dar cu niște condiții. Trebuie să înceteze să scrie, trebuie să înceteze să predice toate aceste aberații, toate aceste erezii pe care le spune și să își ceară iertare și trebuie să își închidă internetul, ceea ce nu cred că va face.

Și, de asemenea, i-am spus și asta: nu vreau să mai îmi pierd timpul cu el. Este ultima dată când vorbesc. Pentru că avem foarte multe lucruri interesante și serioase de făcut. I-am răspuns doar acum, pentru poporul român, deoarece oamenii trebuie să știe cine este Părintele Ciprian și să stea departe de el. Să nu meargă la el pentru că este sectant și este periculos.

Dragoș: Întorcându-ne la problema botezului, într-un articol, Părintele Ciprian a menționat canonul 50, iar canonul 50 era motivul principal, era pentru el baza pentru a predica această inovație a rebotezării, acest mod de a reboteza. Deci, mergând mai în detaliu, în canonul 50 se spune că dacă un episcop sau un preot nu va face botezul cu cele trei afundări, dacă un episcop sau un preot va face botezul DOAR cu o singură afundare, atunci această persoană trebuie caterisită. Iar în tâlcuirile canonului se spune că un botez făcut printr-o singură afundare nu este botez, nu este considerat un botez, deci, în fapt, canonul tratează situația pentru o singură afundare. Și, din păcate, Părintele Ciprian nu a înțeles asta și a extins acest canon la situația în care, așa cum se întâmplă în acești ani și cu mulți ani în urmă, preoții fac botezul fără cele trei afundări, dar prin udare cu apă de trei ori și rostind cele trei nume: al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Cum arată acest canon în Pidalionul din greaca veche? De fapt, întrebarea este: ce ne spun Sfinții Părinți, cum putem ști dacă un botez este valid?

Gheron Sava: Aceasta este problema: că Părintele Ciprian spune că este doctor în teologie, dar, de fapt, nu știe teologie. Și tot ceea ce a învățat, a învățat de la Părinții din Sfântul Munte. Pentru că nu știa nimic când l-am cunoscut. Iar acum vrea să explice Canoanele fără să știe ce au spus tâlcuitorii, Sfinții Părinți care au tâlcuit Canoanele, despre aceste lucruri. Aș putea să vorbesc o oră despre asta, dar mi-ar plăcea cu adevărat, ca atunci când spun aceste lucruri să fie și el de față, să discutăm împreună, iar oamenii să asculte. Deoarece el vorbește pe la spatele meu, și nu de față cu mine. Nu are destul curaj ca să vorbească de față cu mine, deoarece știe că tot ceea ce spune este o minciună și încearcă să susțină lucruri care nu pot fi susținute.

Deci, în primul rând, acest canon vorbește despre cineva care este botezat printr-o singură afundare, în numele lui Dumnezeu, nu în numele Sfintei Treimi. În al doilea rând, Părintele Ciprian spune ceva total diferit de canonul 50. Preoții botează rostind cele trei nume: al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Este complet diferit. Iar Sfinții Părinți spun că, dacă avem preoția, dacă ești un preot canonic și botezi rostind aceste trei nume: al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, botezul este valid. Nu am spus că este corect dacă nu sunt făcute scufundările, dar, chiar dacă nu sunt făcute, chiar dacă trupul nu este scufundat cu totul, botezul este valid.

Părintele Ciprian, marele teolog, ne acuză că spunem lucruri noi atunci când spunem că trebuie facute DOAR cele trei cufundări și nu întregul botez de la început. De aceea am spus că această persoană este demonică, deoarece am explicat la Făgăraș și a fost de acord și el. Dar acum s-a răzgândit și spune tot ce vrea, iar orice spune este minciună, în legătură cu ce s-a întâmplat acolo. Iar Părintele Cristian este martor, și tu de asemenea, pentru că ați fost acolo, la sinaxă.

La sinaxa de la Făgăraș am spus că Sfinții Părinți nu ne spun că trebuie să repetăm botezul. Dar, am spus că doar un Sinod al episcopilor ortodocși poate hotărî ce este de făcut în acest caz. Până se va face un Sinod ortodox, considerăm că botezul este valid și asta din cauză că nu avem episcopi care să hotărască. Pentru că noi nu avem calitatea de episcopi, hotărâm acum că adăugăm doar cele trei cufundări, pentru ca să fie pace în rândul oamenilor care nu cred că este corect botezul.

Dragoș: Doar adăugăm ceea ce lipsește, de fapt.

Gheron Sava: Exact. Este ceva din care nu facem o regulă și nu adăugăm ceva de la noi. Noi am spus că, dacă va veni un Sinod, vom merge la acest Sinod, și vom spune: da, noi am spus să se facă acest lucru, pentru că nu aveam episcopi și am crezut că acest lucru este corect. Dar, dacă nu este corect, ne cerem iertare, iar dacă vreți să ne pedepsiți pentru că am făcut ceva care nu a fost bine, noi vom accepta asta. Aceasta am spus. Aceasta este singura cale. Nu este decizia mea. Am discutat cu mulți oameni.

Și vreau acum, să certific ceva pentru poporul român, deoarece acum zece ani, când am vorbit cu Părintele Theodor Zisis, și cu Părintele Gheorghe Metallinos și cu un alt mare teolog cunoscut de aceștia, au spus că aceste botezuri, care sunt făcute fără ca persoana să fie scufundată în întregime, botezuri făcute fără scufundări, dar botezuri care sunt făcute de un preot hirotonit în mod canonic și care rostește cele trei nume ale Sfintei Treimi și face în mod corect slujba botezului, acest botez este valid. Și nu mai este nevoie să fie repetat. Și i-am întrebat, acum zece ani: Cum pot ști dacă este valid? Și mi-au spus: Altfel, dacă considerăm că nu este valid, atunci nu suntem preoți. Dar dacă suntem preoți, vei vedea, că atunci când facem apa sfințită, de exemplu, apa se sfințește. Dacă cineva este nebotezat, nu poate primi nici preoția. Și dacă nu este preot, nu are preoția, nu poate face ca apa să se sfințească. Aceasta este marea dovadă că botezul este valid.

Preotul care nu face corect cele trei afundări este cel care va fi osândit și va da socoteală în fața lui Dumnezeu când va pleca din această viață. Dar botezul este valid. Altfel, dacă acceptăm că nu este valid, atunci toată Serbia este nebotezată, toată Grecia este nebotezată, toată lumea din Grecia, din România. Nu mai avem ortodoxie nicăieri. Părintele Ciprian ne spune acum că nu avem ortodoxie, nu avem Biserică. Aceasta este una din marile erezii. Și că din cauza preoților care nu au făcut corect cele trei afundări, pierdem Sfintele Taine, pierdem totul.

Iar acum, Ciprian este cel care vine să își ia rolul unui Sinod, să își ia rolul episcopilor, nu doar al unui singur episcop, al tuturor episcopilor, și să ne spună nouă ce să facem. E mai mult decât un episcop acum, este un Sinod și ajunge mai prejos și decât Sinodul din 16 iunie din Creta, pentru că a devenit mai eretic decât ei, deoarece nu mai există doar un singur papă. Părintele Ciprian este papa, care ne spune nouă tot ce trebuie să facem. Acest lucru este o greșeală, nu putem decide aceste lucruri. Doar un Sinod de episcopi poate decide aceste lucruri.

Dragoș: Deci, dacă luăm în considerare teoria care este propagată de Părintele Ciprian, atunci cum putem ști dacă Părintele Ciprian a fost botezat prin întreită afundare? Cum putem ști dacă episcopul care l-a hirotonit preot pe Părintele Ciprian a fost botezat prin întreită afundare? Nu avem nicio dovadă, decât dacă avem o filmare, o înregistrare video sau dacă avem niște martori de la acea vreme.

Gheron Sava: Acest om nu este în toate mințile. Pentru că, dacă începem să facem acest lucru, vom descoperi că toată lumea este nebotezată. Deci, cum este valabilă preoția? În acest caz nu mai există preoți. Este ceva nebunesc ceea ce spune. De ce am spus asta la Făgăraș? Iar el a acceptat tot ce am spus la sinaxa de la Făgăraș. Acum s-a răzgândit. Am mai spus-o și o spun public: acest om este demonizat. Altfel nu se explică comportamentul lui. Trebuie să fie de acord cu tot ceea ce i-am spus, să își ceară iertare de la toată lumea și să spună că a greșit. Acum încearcă să fie patriarh. Nu am văzut în viața mea așa ceva, nici în Grecia, unde se întâmplă multe lucruri. Nu am văzut în viața mea așa ceva și nu cred că voi mai vedea vreodată toate aceste lucruri.

Dragoș: Pentru că am participat la ultima sinaxă, trebuie să mărturisesc că la sinaxă, Părintele Ciprian a spus: totul e clar, sunt de acord cu tot, sunt de acord că nu trebuie să facem din nou botezul, doar cele trei afundări, care lipsesc, poate trebuie să le facem din nou. Și nu facem o regulă generală pentru toată lumea, trebuie să tratăm problema botezului de la caz la caz, de la persoană la persoană. Să nu facem o regulă generală. Și el a spus că este de acord cu asta.

A publicat pe site, de asemenea, ceea ce s-a hotărât la sinaxă. Dar după două sau trei zile, s-a răzgândit, a revenit pe internet, pe site-ul său, și a spus: conform canonului 50 acesta nu este un botez, deci o persoană care nu are cele trei afundări nu are botez de fapt. Deci nu este o rebotezare.

Gheron Sava: A modificat totul.

Dragoș: Da. A modificat totul după două sau trei zile. Revenind la problema visarionistă, deoarece am observat o altă erezie a Părintele Ciprian, legat de visarionism, așa cum am menționat la începutul acestei discuții, avem mărturii: mărturii scrise, mărturii verbale, mărturii video ale oamenilor și ale Părinților care spun că nu au nimic în comun cu visarionismul. Dar, Părintele Ciprian folosește o erezie și spune: chiar dacă vii și mărturisești că nu ai nimic în comun cu visarionismul, știu eu că în adâncul inimii tale, în adâncul sufletului tău, tu ești visarionist, deci nu te cred!

Gheron Sava: Da, aceasta nu este numai o erezie, acesta este papismul, mai mult decât papism. De asemenea, pentru că știu că va urmări această înregistrare, i-am spus să își ceară iertare public, deoarece, în scrisoarea de mărturisire pe care am făcut-o împotriva visarionismului, a scris ceva ce eu nu am scris! Și niciodată nu și-a cerut scuze, nici de la mine, nici de la poporul român. Pentru că eu am scris aceasta despre visarioniști: că nu îi acceptăm și că nu avem comuniune cu visarioniști. Iar el m-a acuzat pe mine că sunt visarionist! Și Părintele Ciprian a adăugat o propoziție, ceva ce eu nu am scris, că nu avem comuniune nici cu cei care sunt visarioniști în ascunsul inimii lor. Aceasta este o mare erezie și este o blasfemie împotriva Sfântului Duh, deoarece singurele Persoane care știu ce are omul în inima sa sunt: Iisus Hristos, Sfântul Duh și Tatăl, Sfânta Treime. Nimeni nu știe ce avem noi în inima noastră. Iar Sfinții Părinți nu au cerut să vadă în ascunsul inimii, ci au cerut mărturisire verbală. Iar Părintele Ciprian trece peste modalitatea în care Sfinții Părinți îi primeau pe eretici și adaugă: nu acceptăm mărturisirea ta dacă ai erezie în ascunsul inimii. Cum știi tu ce are cineva în inima sa?

Și de asemenea, a scris asta pe internet, și nu doar că a spus public, dar nici nu și-a cerut iertare de la mine, deoarece a modificatat scrisoarea mea și mărturisirea mea de credință! Și i-am cerut să-și ceară iertare, deoarece mi-a distrus scrisoarea și a modificat-o. Nu tolerez așa ceva. Acum, înțelegeți ce fel de persoană este?! S-a folosit de mine și s-a folosit de orice pentru a-și spune ereziile și pentru a-și predica ereziile. De aceea am spus că este o persoană periculoasă și toată lumea trebuie să-l evite, să stea departe de el.

Dragoș: Referitor la asta, îl avem cu noi pe Părintele Cristian Călugăru, care a fost recent la Buzău, chiar la oamenii acuzați că sunt visarioniști. Părinte Cristian, ne puteți spune ce s-a întâmplat acolo? Ați fost acolo, la Buzău: ce ați descoperit în acest oraș?

Părintele Cristian Călugăru: Da, Am să vorbesc în limba română, ca să fie mai clar. Am fost acolo la Buzău, am fost invitat de Părinții Andrei și Ghervasie, i-am înștiințat și pe Părintele Florin și Părintele Elefterie. Știau cu toții că voi fi acolo să vedem ce se întâmplă la Buzău, să vedem ce putem afla. Am luat legătura, m-am întâlnit cu multe persoane din zona respectivă, am vorbit cu fiecare, și în grup, și separat. Nimeni, din toate persoanele care au fost de față, niciunul nu și-a însușit erezia visarionistă, absolut niciunul. Deci verbal în fața mea, niciunul nu a spus că este de acord sau își însușește erezia visarionistă.

Între timp, Părinții Ghervasie și Andrei îi spovedeau. Tot acel grup foarte mare au fost spovediți. Concluzia Părinților, după ce i-au spovedit pe toți, a fost aceeași: că nu există problemă de erezie visarionistă. Peste cuvintele oamenilor și peste cuvintele duhovnicilor, cum poți să treci deodată? Așa că, fără niciun fel de problemă, a doua zi am săvârșit Sfânta Liturghie, am slujit împreună cu Părinții Andrei și Ghervasie și cu poporul înainte. Fără să fie niciun fel de problemă dogmatică, să spunem. Deci, mărturia lor clară în fața mea a fost, atât a oamenilor cât și a duhovnicilor, că nu există problemă eretică, visarionistă, acolo. Așadar, pentru mine subiectul este încheiat.

Dragoș: Și înțeleg că ați comunicat ceea ce ați găsit acolo, ați comunicat mai departe și Părintelui Ciprian, nu?

Părintele Cristian: Imediat după, i-am trimis mesaj, și am și vorbit la telefon cu Părintele Florin, Părintele Florin fiind mai aproape de caz. Am înțeles că stau ei acolo în zona Buzăului. Pe Părintele Ciprian l-am sunat, nu a răspuns la telefon. Părintele Florin a răspuns și cu sfinția sa am vorbit și i-am explicat totul. I-am dat și în scris, mesaj.

Dragoș: Părintele Florin, să facem această precizare, este duhovnicul Părintelui Ciprian. Și înțeleg că, la o predică, Părintele Ciprian v-a acuzat de schismă pentru că, probabil, constatările pe care le-ați făcut la Buzău, nu au fost cele pe care și le-ar fi dorit el.

Părintele Cristian: Părintele Ciprian nu m-a acuzat de schismă din cauza Buzăului. Buzăul este motivația pentru care caută nod în papură. Nu. El pe mine mă acuză pentru acea greșeală pe care eu am făcut-o când am scris un articol despre problema ereziei ecumenismului și a masoneriei din Biserică. Acel articol, eu în continuare consider că sensul din el este foarte bun, dar a fost și o greșeală, pe care am mărturisit-o atunci și în sinaxă, care, mereu am spus, a fost o greșeală de exprimare din partea mea, și anume că masonii clerici sau ecumeniști nu mai au lucrarea harului Duhului Sfânt. Și el de acolo tot încearcă când are nevoie să mă acuze. Am zis foarte clar, i-am trimis și mesaj și i-am explicat lucrurile foarte clar, și anume: că este doar o greșeală de moment, din dorința aceea arzătoare și plină de durere la acele vremuri, de a spune lucrurile, de a se întâmpla ceva, de a se lua atitudine, pentru că știm bine că România era moartă ca și atitudine împotriva ereziei ecumenismului și a masoneriei.

Dovada este foarte clară, și am mărturisit-o foarte clar, căci, înainte de a fi hirotonit, cu ochii mei am văzut episcopul cum s-a dus la catolici cu tot cu sobor și au stat și s-au rugat. I-am auzit în boxa clădirii catolice de afară cum se rugau împreună, după care eu am fost hirotonit și eu niciodată nu am spus că Taina Hirotoniei nu ar fi validă. Deci lucrurile sunt foarte clare, nu cred că mai pot fi probleme din punctul acesta de vedere. Greșeala mi-am asumat-o, mi-am mărturisit-o. Subiectul este iarăși încheiat. Nu are nicio treabă cu mărturisirea mea de credință, cu ieșirea mea din parohie, cum de altfel a nuanțat în predică.

Dragoș: Sau a speculat, mai bine zis.

Părintele Cristian: Dacă aceasta ar fi mărturisirea mea de credință, pentru asta am ieșit eu din parohie?! Nu. E o nenorocire. Dar, o înțeleg, și i-am explicat și în mesajul pe care i l-am trimis că îl înțeleg că este tulburat, dar improvizează, și improvizează cu cuvinte foarte grave și foarte urâte.

Dragoș: Să traducem acum pentru Părintele Sava.

Gheron Sava: Nu este nevoie. Am înțeles ce s-a vorbit.

Dragoș: Cred că văd ceva foarte grav în această problemă pe care Părintele Ciprian o creează acum. Deci Părintele Cristian a întrerupt pomenirea, cu foarte mulți ani în urmă, în 2008, dar nu a fost în lumina reflectoarelor, să spunem. Nu era cunoscut pentru faptul că a făcut asta. De ce spun că este foarte grav? Pentru că mă gândesc la alți Părinți, care încă sunt cu ecumeniștii acum, dar se uită pe internet la acest spectacol, la acest scandal, la acest circ pe care Părintele Ciprian îl face. Dacă aș fi fost în locul lor, dacă eram preot și eram încă în comuniune cu ecumeniștii și mă uitam pe internet, văzând ce spune Părintele Ciprian, pentru mine concluzia ar fi fost: se pare că am o singură opțiune: să plec de la ecumeniști și să merg împreună cu acești oameni care se numesc pe sine, că ei sunt cei mai ortodocși, ei sunt super-ortodocși, hiper-ortodocși. Deci am o singură opțiune: să fiu în subordinea Părintelui Ciprian, altfel, dacă nu mă supun lui, voi fi numit visarionist, voi fi numit eretic, voi fi numit orice îi trece lui prin cap. Acest lucru este foarte periculos deoarece, probabil, există alți oameni care se gândesc să plece de la ecumeniști și să vină împreună cu adevărații ortodocși. Cred că acești oameni trebuie să înțeleagă că Părintele Ciprian nu este ortodox, el doar pretinde că este ortodox, dar are alte motive pentru a fi în mijlocul ortodocșilor.

Gheron Sava :  Da. Din păcate, oamenii trebuie să înțeleagă asta, deoarece el distruge toată lupta anti-ecumenistă care are loc acum. De aceea, trebuie să fim clari de acum încolo, că dacă nu face pocăință… Trebuie să-și ceară iertare pentru tot, pentru toate aceste minciuni. Pentru că noi aici nu ne răzbunăm pe el. Încercăm să-i salvăm sufletul. Pentru că, dacă continuă în felul acesta, este în erezie, este într-o sectă și își creează propria religie. Deci, dacă vrea să se pocăiască, îl vom accepta, dar să înceteze să predice toate aceste lucruri deoarece creează probleme. Altfel, declarăm că nu avem nicio legătură cu el, pentru că nu este ortodox, nu are dragoste, și, în special, nu are dragoste pentru Adevăr. El pretinde că spune adevărul, dar spune minciuni.

Cum poți avea încredere în cineva care spune că nu îi acceptă nici pe oamenii care mărturisesc că nu au erezie în inima lor? Cine ești tu să știi ce se află în inima lor? Acest gen de oameni sunt periculoși, după cum vedeți, și ne rugăm lui Dumnezeu, ca Părintele Ciprian să-și dea seama de ceea ce face, dar nu cred că o va face. Este foarte greu pentru astfel de oameni să se pocăiască.

De asemenea, le adresez o rugăminte celorlalți Părinți care au întrerupt pomenirea, să se roage pentru Părintele Ciprian, pentru că are nevoie, dar să nu aibă nicio legătură cu el, deoarece, din cauza Părintelui Ciprian, mulți oameni părăsesc lupta anti-ecumenistă… Și mulți oameni îmi spun: De ce îl ții alături de tine? Nu am știut ce fel de persoană este. Acum, dacă știu, nu vreau să mai am de-a face cu el. Nu am nicio legătură cu el. Sunt multe exemple de erezii la Părintele Ciprian, dar acum nu am timp să explic toate aceste lucruri. Am spus niște lucruri de bază, dar nu am timp să fac o analiză. Poate dacă o să vin în România. Dar nu avem timp de pierdut cu el. Avem multe lucruri importante de făcut, în loc să fim ocupați cu el.

De aceea vreau să închei acest capitolul, capitolul cu Părintele Ciprian și să mergem mai departe, pentru că avem multe lucruri de făcut, aici în Grecia, în România și în alte țări. Părintele Ciprian își dorește și el aceste lucruri, dar din păcate nu se poate deoarece și aici este o problemă cu el și nu mai vreau să mai fiu vreodată implicat în ceva împreună cu el.

Dragoș :   Înțeleg. Deci, în afară de problema botezului, un alt pericol, un alt risc, un alt lucru grav printre noi, este schisma din cauza acestor false acuzații de visarionism. Deoarece am auzit că erau câțiva preoți care le recomandau credincioșilor să nu meargă la Liturghie la Părinții care sunt acuzați de visarionism. Și am discutat, de exemplu, cu o persoană care mergea la Liturghie la Părintele Cristian, Părintele Ghervasie, Părintele Andrei, dar duhovnicul lui nu participa la Liturghie împreună cu acești Părinți. Deci, acesta este un exemplu de schismă care este adusă în Biserică de Părintele Ciprian cu acuzațiile sale false.

Gheron Sava :  Da. De aceea, toți Părinții: Părintele Elefterie Tărcuță, Părintele Antim, Părintele Ieronim și ceilalți Părinți, care sunt oameni serioși și Părinți serioși, care luptă foarte mult, trebuie să îl izoleze pe Părintele Ciprian. Trebuie să înțeleagă că eu nu am făcut-o până acum, pentru că nu am știut și pentru că nu eram în stare să cred toate aceste lucruri pe care mi le spuneau oamenii, pentru că nu mă așteptam ca Părintele Ciprian să fie o astfel de persoană. Nu m-am așteptat niciodată, dar acum văd că nu este vindecat. Pentru a se vindeca acest Părinte, trebuie să îl izoleze, trebuie să îl scoată afară, pentru că va ruina toată lupta anti-ecumenistă din România. Acesta este adevărul. Și este dur ceea ce spun acum, dar trebuie să-l izoleze.

Sper că se va schimba, dar nu văd să se schimbe. Are prea multă mândrie ca să se schimbe și ca să-și accepte greșelile. Dacă și le acceptă și își cere iertare pentru tot, atunci se va schimba și va fi împreună cu noi în aceeași luptă. Dacă se schimbă, eu voi fi primul care îl voi accepta. Dar nu să se schimbe după aceea la loc și să facă din nou aceste lucruri.

Dragoș :  Da. Sper că și Părinții noștri vor avea discernământ și înțelepciune și vor înțelege clar lucrarea pe care o face Părintele Ciprian cu această manipulare, cu aceste acuzații false și cu schisma pe care o creează în Biserică. Și, ceea ce am observat și eu, deoarece Părintele Ciprian se călăuzește de fapt după zvonuri, și nu după fapte, atunci cum poate el, ca duhovnic, să spovedească o persoană, când persoana aceea spune: nu am făcut acest lucru, iar el ca duhovnic vine și spune: tu spui că nu ai făcut un anumit lucru, dar știu că în adâncul inimii tale l-ai făcut, deci nu te cred, nu îți dau Împărtășanie, pentru că ești un mincinos, pentru că nu iau în considerare ceea ce spui tu la spovedanie, iau în considerare ceea ce este în inima ta?!

În opinia mea ca mirean, un duhovnic nu trebuie să ia în considerare minciunile, bârfele și ceea ce spun alți oameni, un duhovnic trebuie să ia în considerare ceea ce penitentul mărturisește cu gura lui. Mai mult decât atât, cunoaștem Evanghelia. Când o persoană îți greșește, trebuie să te duci să îi spui. Și dacă nu te ascultă, trebuie să mai iei cu tine o persoană sau două… (Matei 18: 15-17)

Gheron Sava :  Nu a făcut niciodată asta. Nu știe. Nu a citit asta niciodată. Este anti-evanghelic. El doar lovește. A făcut asta cu mine tot timpul. Ori de câte ori aveam o problemă, Păritele Ciprian imediat o făcea publică fără să-mi spună. Corect ar fi fost să-mi spună: Părinte Sava, ai spus asta, ai făcut asta și să îmi ceară socoteală personal, și apoi să facă public. Nu a făcut asta niciodată.

Și la fel a făcut și cu Părintele Efrem. Părintele Efrem încerca să-l sune. A sunat-o pe soția lui, pentru că Părintele Ciprian nu dorea să vorbească cu el. Iar Părintele Ciprian l-a acuzat pe Părintele Efrem și mi-a spus: este normal ca un călugăr să sune femei? Dar i-am explicat: a sunat-o pe soția ta pentru că dorea să vorbească cu tine, iar tu îl evitai. Și l-am rugat: te rog, Părinte Ciprian, sună-l pe Părintele Efrem, pentru că trebuie să vorbești cu el ca să găsiți o soluție.

Pot vorbi ore întregi despre ceea ce a greșit Părintele Ciprian, dar nu vreau să merg mai departe cu aceste lucruri acum. Dacă încep să-i răspund, îl voi provoca. Voi veni în România și îl provoc să avem un dialog public despre aceste probleme dogmatice și veți vedea foarte clar cât de eretic este.

Dragoș: Am îndoieli că Părintele Ciprian va accepta această provocare.

Gheron Sava :  Nu poate să accepte. Nu poate. La fel cum nici Mihai Silviu Chirilă nu a acceptat niciodată, nu va accepta niciodată nici Părintele Ciprian.

Dragoș :  Da. Este mai ușor să stai în spatele tastaturii, în spatele site-ului de internet și să scrii fel de fel de lucruri și să arunci cu acuzații false în toată lumea.

Gheron Sava :  Da. A scris și despre tatăl meu, care are cancer, a scris atât de multe minciuni despre el. De ce? Ai o problemă cu mine și te folosești de tatăl meu, ca să spui minciuni?!… Această persoană nu este nici măcar creștin dacă face astfel de lucruri. Îmi pare rău să spun asta, dar acesta este adevărul.

Dragoș :  Da. Părinte Cristian, mai aveți ceva de spus pentru ortodocșii români?

Părintele Cristian :  Nu. Cred că s-a vorbit foarte bine și foarte precis. Să dea Dumnezeu să ajungă toate cuvintele pe care le-a spus Părintele Sava la toată lumea și în inima fiecăruia, și să pună în aplicare.

Dragoș :  Părinte Sava, altceva, înainte de a închide această conversație?

Gheron Sava :  Nu. Am mare respect pentru Părintele Cristian Călugăru, pentru ceea ce a făcut și nu am știut că a întrerupt pomenirea înainte de Creta, cu mulți ani înainte. Respect lupta sa și cer rugăciunile lui. Rămân în comuniune cu toți creștinii și cu toți Părinții, cu excepția lui Ciprian, nu-l mai pot numi nici măcar preot, este dificil pentru mine, deoarece un preot nu face astfel de lucruri.

Voi sta la dispoziția poporului român, împreună cu Părinții din Sfântul Munte, care sunt mulți, indiferent ce ar spune Părintele Ciprian. Nu ne uităm la ce spune și nu am de gând să îmi ocup timpul cu el de-acum înainte.

Dragoș :  Un mesaj foarte clar. Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul pe care ni l-ați dat. Părinte Cristian, Părinte Sava, vă mulțumesc foarte mult.

Binecuvântări de sfârșit

.

Puteți descărca transcriptul (textul) în format electronic pdf al acestei înregistrări, de aici – 

2021.08.07 – Părintii_ortodocși_din_Sfântul_Munte_Athos_au_întrerupt_comuniunea cu Pr Ciprian Staicu

.

.

.

.

.

.

 

.

.

.

.

DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

.

CĂUTAȚI ORICE CUVÂNT ORI EXPRESIE

CARE VĂ INTERESEAZĂ DIN ACEST SIT,

TASTÂNDU-L ÎN 

SECȚIUNEA ”CĂUTARE”

DIN PARTEA DREAPTĂ-SUS, APOI APĂSAȚI TASTA ENTER,

DACĂ FOLOSIȚI UN CALCULATOR (LAPTOP SAU DESKTOP),

SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE AȘA CUM ARATĂ IMAGINEA DE MAI JOS:

.

DACĂ FOLOSIȚI UN TELEFON MOBIL (SMARTPHONE),

SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE LA FINALUL ORICĂRUI ARTICOL DIN SITUL

ROMANORTODOX.INFO 

DEASUPRA SECȚIUNII ”ULTIMELE ARTICOLE”,

AȘA CUM SE VEDE ÎN IMAGINEA DE MAI JOS:

.

SĂ NE FIE DE FOLOS!

.

MĂRTURISEȘTE ADEVĂRUL, FĂ-ȚI DATORIA DE CREȘTIN,

DE A-ȚI IUBI APROAPELE CA PE TINE ÎNSUȚI,

ACUM, ASTĂZI, CÂT SE MAI POATE!!!

AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

 .

.