Intenția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a reconverti în moschee fosta bazilică Hagia Sophia din fosta capitală a Imperiului Bizantin (Constantinopol, astăzi Istanbul -n.r.) a stârnit îngrijorarea Patriarhului Chiril al B.O.RU., care a emis luni un comunicat, îndemnând la „prudență” din partea Ankarei, potrivit AFP, citate de Agerpres.
.
Patriarhul Chiril s-a declarat „profund preocupat” de o posibilă schimbare de statut a „unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creștine”, „deosebit de drag Bisericii Ortodoxe Ruse”, moștenitoare a tradițiilor bizantine.
.
„Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moștenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus – în trecut ca și azi – cu amărăciune și indignare”, a avertizat patriarhul B.O.RU.
.
„O amenințare pentru Hagia Sophia este o amenințare la adresa întregii civilizații creștine și, prin urmare, la adresa spiritualității și istoriei noastre”, a adăugat acesta, solicitându-i guvernului turc să dea dovadă de „prudență”.
.
La rândul său, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, s-a pronunțat deja cu privire la menținerea statutului de mzeu al edificiului.
.
Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a analizat joi, 2 iulie, o cerere de transformare a fostei bazilici Sfânta Sophia într-o moschee, măsură pe care președintele Recep Tayyip Erdogan a solicitat-o în ciuda faptului că riscă să stârnească tensiuni cu mai multe țări, în special cu cele ortodoxe. Judecătorii turci își vor face cunoscută decizia în termen de 15 zile.
.
Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, bazilica Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracții turistice din Istanbul. Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, aceasta a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, care a dorit să „o ofere umanității”.
.
____________